Bestel hier je kaarten

Prijs aan de kassa

€ 21,00

Prijs in voorverkoop

€21,00

×


Chris Lomme, Katelijne Verbeke en Simone Milsdochter

Adela en Helena

Organisatie: Ekerse Theaterzaal
maandag 5 november 2018 20.00
dinsdag 6 november 2018 20.00

fotograaf Eric Fimmers

Uit een recensie: Je hoeft niet altijd naar een van de grote cultuurhuizen te gaan om "grote cultuur" te beleven.Getuige hiervan : "Adela en Helena".

Chris Lomme, Katelijne Verbeke en Simone Milsdochter, drie grote dames van het Vlaams/Nederlandse theater, brengen het verhaal van drie vrouwen die elk op hun manier verplicht werden om rond te trekken (te vluchten) in en door Europa begin vorige eeuw. Ze ontmoeten mekaar in Antwerpen en vertellen mekaar hun levensverhaal.

 Kris Van Steenberge scheef het stuk dat uitmondde in een intieme maar sterke voorstelling.

Ignace Cornelissen zorgde voor sobere, mooie regie.

 De voorstelling kende het voorbije seizoen al heel wat succes en trok volle zalen in Vlaanderen. Nu in Ekeren.

Adela en Helena

De eerste helft van de vorige eeuw.

Heel wat vrouwen zijn onderweg.

Op de vlucht uit angst voor oorlog.

Op tocht vol goede hoop.

Ze doorkruisen Europa.

Een odyssee in een continent dat op springen staat.

Ze komen aan op de plek waar ze oud zullen worden

Alleen.

Ze staren voor zich uit.

Of ze kijken achterom.

Daar ligt het ergens. Hun vaderland.

 

Het boeiend relaas van Adela en Helena wordt op een ontroerende manier op het toneel gebracht door Chris Lomme, Simone Milsdochter en Katelijne Verbeke in een regie van Ignace Cornelissen naar een tekst van Kris Van Steenberge.

Actrice Chris Lomme (°1938) trok op haar 17e al naar het Brussels conservatorium, om in 1955 met Schipper naast Mathilde door te breken. Daarna was zij vast verbonden aan de KVS in Brussel, om vanaf 1991 als freelance actrice verder te werken bij onder andere NTGent, Theater Malpertuis en Braakland/ZheBilding. In

‘t arsenaal mechelen speelde Lomme naast Jaak Van Assche in Het licht in de ogen en samen met Jo De Meyere in meer dan 140 voorstellingen van Achter de wolken.

Ze ontving in november 2009 de Prijs van Verdienste en werd de laureate van de carrièreprijs 2010 van de Vlaamse Televisie Academie.

In 2016 speelde Chris Lomme mee in Het kraken van de maan van ‘t arsenaal mechelen en draaide de verfilming van het toneelstuk Achter de wolken met Chris in de hoofdrol in de bioscoop.

 

Simone Milsdochter (°1967) is een Nederlandse actrice die vooral in Vlaanderen werkt. Ze ging naar de Antwerpse Studio Herman Teirlinck, waar ze in 1991 afstudeerde. Daarna volgden rollen bij de KVS, De Werf, Theater Antigone, De Theatercompagnie, Theater Zuidpool, Braakland/ZheBilding, Laika en HETPALEIS. Verder speelde ze de rol van hoofdinspecteur in de film Wolf in 2010 en de Vlaamse serie Wolven.  Op televisie was ze recent nog te zien in de spannende serie Als De Dijken Breken.

 

Katelijne Verbeke (°1961) studeerde in 1984 af aan Studio Herman Teirlinck en was vervolgens vast verbonden het Nieuw Ensemble Raamtheater en de KNS. Vanaf 1991 speelde ze als freelance actrice onder meer bij Theater Malpertuis, De Tijd, KVS, KNS, Raamtheater, Theater teater, Antigone, Ro Theater en Het Zuidelijk Toneel. In 2016 speelde ze ook mee in de film Home van Fien Troch. Op televisie is Verbeke al enkele seizoenen te zien in het humoristische programma Loslopend Wild En Gevogelte.

In 1995 ontving Verbeke voor haar rol in Agathá een Theo d’Or en in 1997 kreeg ze een Gouden Kalf nominatie voor haar rol in de film Ongenade. In 2005 werd ze opnieuw genomineerd voor een Theo d’Or vanwege haar rol in Iets over de Liefde van Peter De Graef.  

 

De Lierse auteur Kris Van Steenberge werd in 1963 geboren en debuteerde in 2013 met Woesten, een ontluisterende roman over de Eerste Wereldoorlog. Van Steenberge won met Woesten onder andere de Bronzen Uil en de Debuutprijs 2014. Het boek is intussen aan haar 17e druk toe en de filmrechten zijn ook reeds verkocht. In 2016 verscheen zijn nieuwste roman Blindelings. Met Adela en Helena maakt ook het toneelpubliek kennis met zijn prachtige woordenspel.

Ignace Cornelissen (°1960) studeerde in 1983 met een Eerste prijs af aan het Koninklijk Conservatorium. Meteen na zijn opleiding richtte hij Theater Het Gevolg op, waar hij regiseerde en tot eind 2013 artistiek leider was. Als freelance regisseur werkte hij o.a. voor Theater Zuidpool en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Cornelissen schreef als auteur enkele opmerkelijke theaterteksten zoals Hendrik de Vijfde en Wintersprookje. Zijn regie en schrijfwerk werd meerdere malen bekroond met onder andere de Signaalprijs, de Hans Snoekprijs, de Interprovinciale Prijs voor Letteren en de Edmond Hustinckxprijs.


© 2019 - Ekerse Theaterzaal — Ontwerp en realisatie: Studio Hert