Bestel hier je kaarten

Prijs aan de kassa

€ 19,00

Prijs in voorverkoop

€19,00

×


Pieter Embrechts

A street concert

Organisatie: Ekerse Theaterzaal
maandag 3 december 2018 20.00
dinsdag 4 december 2018 20.00

fotograaf Diego Franssens

Acteur, tv presentator maar vooral muzikant Pieter Embrechts komt naar de Ekerse Theaterzaal met zijn programma "A street Concert, Gezongen portretten op doek ."

Film, woorden, verhalen van gewone mensen en vooral veel muziek zijn de ingrediënten waarmee Pieter zijn Borgerhout tot leven brengt.

De "Prins van de Turnhoutse Baan", zoals Pieter wordt genoemd, brengt live voor ons een muzikale documentaire over zijn straat, over samen leven, buren die elkaar al dan niet kennen. Pieter maakt ontroerende, integere portretten en verhalen niet gespeend van humor of tragiek, zoals het leven zelf.

Zijn nummer "Hier in Borgerhout" en zijn laatste Nederlandstalige plaat en tournee  "Onderwoud" zijn zowel mee aanleiding als gevolg van dit prachtige programma.

Pieter Embrechts wordt bijgestaan door een stel rasmuzikanten en rasvertellers...

Het programma kwam tot stand dankzij de medewerking van Gazet Van Antwerpen en De Roma.

Een niet te missen gelegenheid om dit programma in onze Ekerse Theaterzaal mee te maken.


HETPALEIS/ Pieter Embrechts


A Street Concert - Gezongen portretten op doek

Muziek. Film. Woorden. Pieter Embrechts. En een aantal gewone mensen met een uitzonderlijk verhaal.

Dat zijn de ingrediënten van A Street Concert, een muzikale documentaire over inwoners van de Antwerpse Turnhoutsebaan.

Over mensen die samenleven, buren die elkaar al dan niet kennen, geboren en getogen in Borgerhout of van de andere kant van de wereld. Over individuen die zich elk op hun manier staande proberen houden.

Pieter Embrechts maakt ontroerende en integere portretten. Kleine maar bijzondere verhalen, niet gespeend van humor of tragiek, zoals het leven zelf.
A Street Concert bouwt verder op twee eerdere projecten van Pieter Embrechts. In 2006 maakte hij samen met Dimitri Leue in opdracht van onder andere HETPALEIS het crossmediale cultuurproject W@=D@. In een tv-reeks, theatervoorstellingen, magazines en een website werden de Indiase, Malinese, Chinese en Mexicaanse cultuur telkens één maand centraal gesteld. In 2012 werkte Embrechts mee aan het project Te gek!?, waarvoor hij muzikale videoportretten maakte van ex-psychiatrische patiënten.
Ter voorbereiding van A Street Concert trok Pieter Embrechts voor Gazet van Antwerpen tien weken lang met een camera naar de Turnhoutsebaan. Elke week lanceerde hij video’s over zijn ontmoetingen. Deze filmpjes kan je bekijken via http://www.gva.be/turnhoutsebaan.

A Street Concert is een productie van HETPALEIS en Pieter Embrechts in
samenwerking met Gazet van Antwerpen en De Roma.

Waarom dit project?
De Turnhoutsebaan in Antwerpen spreekt tot de verbeelding. Het is een straat met een verhaal. Een straat met een nostalgisch verleden. Dit kloppend hart van Borgerhout was lang de centrale winkelstraat van Antwerpen, een verlengstuk van de Keyserlei. De baan leefde, de handel bloeide. De Turnhoutsebaan was uithangbord van Borgerhout. Bovendien was het een belangrijke verkeersader die Antwerpen en Turnhout met elkaar verbond. Tot een periode van verloedering en achteruitgang aanbrak. Mensen trokken weg en vestigden zich in de rand van de stad. De eens zo roemrijke straat met statige herenhuizen werd een toonbeeld van leegstand en verkrotting. De straat slibde dicht door een immense toename van het autoverkeer. Dat imago van ‘vervallen rand van Antwerpen’ sleept de Turnhoutsebaan nog steeds met zich mee. De realiteit is anders. Vandaag is de Turnhoutsebaan een straat met een internationaal karakter. Een straat waar honderden nationaliteiten samenwonen en elkaar ontmoeten. Nog steeds blijft de Turnhoutsebaan een doorgangsweg die Noord en Zuid met elkaar verbindt. Het mobiliteitsprobleem moet worden aangepakt, het verkeer staat er nog steeds vaak stil, maar de straat leeft, beweegt en bloeit. De Turnhoutsebaan toont een wereld in verandering.
A Street Concert wil een eerlijk portret tonen van de Turnhoutsebaan en haar bewoners op basis van muziek, woord en beeld. Het project legt de ziel van de Turnhoutsebaan bloot en erkent de straat in al haar rijkdom. Het toont de verhalen van de mensen achter de vele gevels en geeft een inkijk in hoe diverse werelden samenleven. De Turnhoutsebaan staat symbool voor vele straten in België waar inwoners van over de hele wereld samenwonen en lokale middenstand een nieuw karakter krijgt. Door het leven achter de muren van een straat te tonen krijgt de stedelijke realiteit van vandaag een gezicht.
A Street Concert wil met zijn universele karakter en de herkenbaarheid van de persoonlijke verhalen, mensen dichter bij elkaar brengen, verschillen overbruggen, de blik op de wereld openen en een gesprek over diversiteit en samenleving op gang trekken. Of zoals Pieter Embrechts het stelt: ‘Pas wanneer je iemand zijn verhaal kent, kan je voor hem gewonnen worden’.


© 2019 - Ekerse Theaterzaal — Ontwerp en realisatie: Studio Hert